Исторически музей Павликени

Оценете
(0 гласа)

Създаден през 1978 г. Исторически музей – Павликени съхранява, популяризира, проучва и опазва културно-историческото наследство на Павликени и 20-те селища от региона. Във фондовете на музея се съхраняват над 22 хиляди фондови единици движими паметници на културата. Чрез публикуваните материали в научната литература, в местния и регионален печат, както и чрез разпространените вече печатни издания, музеят допринася за популяризиране историята на Павликенския край. Като един от малкото културни институти в града Историческият музей има съществена роля за патриотичното и естетическо възпитание на младото поколение в общината. Ежегодно в музея се уреждат временни тематични изложби, осветляващи различни периоди от историческото минало на региона и представящи материалното разнообразие и богатство на местния бит и култура..

Исторически музей - Павликени се помещава в самостоятелна двуетажна сграда по проект на арх.Теофил Теофилов и разполага с 600 кв.м. площ за постоянната си експозиция. Над входа на сградата има монументално художествено пано по проект на художника Григор Спиридонов, изпълнението на което е дело на скулптура проф. Георги Чапкънов.

 


Строителството на музея се осъществява със средства от бюджета на Община- Павликени. Изгражда се на местото на стара сграда, която е строена за Ловен дом през 30-те години на ХХ век. Имотът е бил собственост на старейшината на града Атанас х.Славчев, който подарява безвъзмездно част от земята си за да се построи Ловен дом. През 40-те години сградата е използвана за училище и детска градина, а в годините след Втората световна война става болничен диспансер. През 1975-76 год. старата сграда е съборена напълно и на местото е построен музеят в съвременния му вид.
По данни на Акт № 1 от 5 юни 1978 г. сградата е с площ от 403 кв.м. и първоначална стойност от 193740 лв. Към нея принадлежи и дворно място от 6600кв.м. На основание на заповед № 2222 от 27.12.1977г. на председателя на Окръжен народен съвет – В.Търново и с Акт № 1 от 5 юни 1978г., сградата на музея и прилежащият му двор са предадени безвъзмездно на Окръжен исторически музей – В.Търново. 10 години по-късно през 1988 год. собствеността отново е възстановена на Община Павликени (Предавателно-приемателен протокол от 29 февруари 1988г.) Последната промяна в собствеността на сградата става през 2002 год., когато с Акт № 949 от 15.11.2002г. музеят е обявен за публична общинска собственост на Община – Павликени.
Първата музейна експозиция е подредена и посреща посетители в навечерието 18 май 1978 г. -Международния ден на музеите. Тя е дело на екип от специалисти на Великотърновския исторически музей и местни краеведи, които събират експонатите при експедиция из Павликенските села. Първите официални гости, начело с Людмила Живкова - тогава председател на Комитета за култура, са посрещнати на 23 септември с.г. Официалното откриване на сградата и експозицията на Исторически музей – Павликени става на 6 октомври 1978год.
През 1993 год. екип от специалисти на Регионален исторически музей –В.Търново и Исторически музей – Павликени подреждат нова постоянна експозиция, която е частично подновена и осъвременена през 2002 год.

За контакти:

  • Телефон: 0885097414
  • E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Град: Павликени
  • Адрес: ул. “Бачо Киро” №1
  • Карта: