Къща Тенекеджиеви Смилян

Оценете
(78 гласа)

Къща за гости, под наем „ТЕНЕКЕДЖИЕВИ” в село Смилян

Смилян е село в Южна България. То се намира в община Смолян, Област Смолян, на 15 km югоизточно от Смолян.Разположено е на двата бряга на река Арда. Надморската височина на селото е около 800 метра. Намира се на 14км от областния град Смолян. В близост се намират селата Кошница, Могилица, Арда, Сивино, Бориково и др.Село Смилян е едно от най-старите селища в средните Родопи.

Днес Смилян е най-голямото кметство в община Смолян, с население около 2000 души. Изключително толерантното тук е съжителство на хора с различни етноси и различни вероизповедания. Традиционният празник на селото "Бащино огнище" събира на веселие хиляди хора от всички краища на страната в края на август. На този празник се провежда и конкурса"Мис Крава". Може да посетите етнографска сбирка "Смилянски фасул и родопски терлици", помещаваща се в сградата на читалището.От 2003 г. ежегодно в селото се организира и Празник на Смилянския фасул, всеки последен уикенд на месец Ноември.

Празникът включва кулинарна изложба с дегустация, конкурс за приложна апликация от смилянски фасул, програма на самодейната трупа и отличаване на производител на годината.


Къща за гости "Тенекеджиеви" се намира в близост до центъра на с.Смилян. Тя е отворена през всички туристически сезони на годината.Общият капацитет на къщата е 15 места.Предлага на своите гости две двойни стаи, две тройни, една спалня и един апартамент.Всяка стая разполага с кабелна телевизия и локално парно и безжичен интернет.
На разположение на наемателите е механа с петнадесет места. Собствениците предлагат приготвянето на традиционни за региона специалитети за закуска, обяд и вечеря.
Цените за нощувка на къща Тенекеджиеви са следните:


-двойна стая - 15 лв.на легло
-тройна стая - 15 лв.на легло
-спалня - 35 лв.
-наем на апартамента - 50 лв.

Забележителности и развлечения в района на къща Тенекеджиеви:
Село Смилян се намира на 15 км от областния град Смолян и на 30 км от планинския курорт Пампорово. Селото предлага идеални условия за пещерен, екстремен, селски и пешеходен туризъм.


Река Арда и нейните притоци покрай Смилян са предпочитано място за много рибари. От ранна пролет до късна есен рибарите из смилянските реки замятат въдиците за пъстърва, мряна и кефал. Ако сте любители на риболова, в селото се намират и два изкуствени водоема, зарибени с пъстърва и шаран, предлагаши отлични възможности за улов.


Търсачите на силни усещания могат да се впуснат в приключението "Гарга дере", туристически маршрут включващ скално катерене и рапел, алпийски тролей и проникване в неблагоустроени пещери, включително в такава с подземен поток.
На 5 км западно от Смилян, по пътя за с.Могилица се намира красивата благоустроена пещера "Ухловица". В близко село може да посетите автентично запазените "Агушеви конаци".


На югозапад може да се насладите на дивата природа на Родопите и да посетите изворите на р. Арда, както и живописни места за организирани пикници.
Гостите на къща Тенекеджиеви ще могат да се насладят на прекрасни изгледи към планината, пълна самостоятелност, модерни удобства, стилен интериор и домашен уют.


ЗАПОВЯДАЙТЕ ДА ПРАЗНУВАТЕ С НАС ВАШИТЕ ПРАЗНИЦИ!!!

 

ScreenHunter_741-Oct.-18-10.39.jpg ScreenHunter_742-Oct.-18-10.39.jpg ScreenHunter_743-Oct.-18-10.40.jpg ScreenHunter_744-Oct.-18-10.40.jpg ScreenHunter_745-Oct.-18-10.40.jpg ScreenHunter_746-Oct.-18-10.40.jpg ScreenHunter_747-Oct.-18-10.40.jpg ScreenHunter_748-Oct.-18-10.40.jpg ScreenHunter_749-Oct.-18-10.40.jpg ScreenHunter_750-Oct.-18-10.40.jpg

За контакти:

  • Телефон: 0887299846, 0889121015
  • E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • Град: с. Смилня
  • Адрес: ул. В. Димитров 42
  • Карта: